Kaneltre - lykt & te ;)

Jeg har lånt det bildet her fordi jeg gjerne ville vise lykten jeg kjøpte i går.  Det er jo selvsagt den med hjerte jeg har fått tak i.  Det dufter himmelsk, og jeg har ikke rennende nese eller hodepine slik som jeg får av luktelys.  Men det stod en stor plakat om at kaneltre ikke kunne brenne, det tviler jeg nå faktisk på.  Hva kan ikke brenne av slike materialer bare tempen blir høy nok?

Nå er telyset nesten brent opp og lykten er litt varm under - så nå står den oppå noe ildfast.  Jeg liker gode lukter og er ikke helt fortrolig med luktelys og parfyme allergien som tydeligvis popper opp - det kan muligens gå over, men jeg får finne gode erstatninger.  Har en kasse med einer kveikeved som jeg kan lage godlukt av - tror jeg legger noen i luka under ovnen kanskje.........

 

Denne kulen består av en ferdigkjøpt tørr oasiskule, et bånd festet i toppen, noen tørre rosestilker, kongler, kanel, muskattnøtter, bøkehamser, ingefær og stjerneanis. Det er restene etter den perioden da alle skulle lage tørka blomsteroppsatser.  Denne kulen er ikke ment å være spesielt fin å se på, men om høsten henger den bak stålpipen eller så ligger den i rommet under ovnen og dufter veldig "julete" synes jeg.  Kanel og stjerneanis er noen av de beste luktene jeg vet, men vet ikke så mange bruksområder.  Jeg kan ikke spise grøt lenger, så da blir det kanel i eplekake og anis i hvit gløgg. 

Annen bruk av kanel: ( http://no.wikipedia.org/wiki/Kanel)

Kanel anvendes både i ren form og ofte i krydderblandinger som curry og garam masala. Det anvendes også ved produksjonen av visse typer sjokolade og noen likører. Parfymeindustrien benytter kanelolje i noen luktsammensetninger.

Den medisinske effekten av ekte kanel (Cinnamomum zeylanicum eller Cinnamomum verum) har vært kjent i flere tusen år. Kanel inneholder virus-, sopp- og bakteriehemmende stoffer, og har blant annet vært benyttet både som middel mot diaré og mot infeksjoner.

En nyere oppdagelse er at kanel kan forbedre glukose- og lipidmetabolisme hos personer med diabetes type 2 eller redusert glukosetoleranse. Effekten skyldes vannløselige polyfenolpolymerer, og ikke de dominerende forbindelsene i den essensielle oljen.

Forsøk kan tyde på at kassia er noe mer virkningsfull i denne sammenhengen enn ekte kanel.

Ordet kanel kommer fra canella som på italiensk betyr «lite rør», etter utformingen av barken som krydderet skrapes ut av.

Kanel kan være skadelig i doser over 3 gram.

 

 

Jeg fant en oppskrift:

Te

som søter seg selv fant jeg her og den kan jeg kanskje tenke meg å prøve en kald kveld foran ovnen

Kanel, ingefær og nellik te.

Tips om ingefær mot giktsmerter har vært kjent lenge, og i det siste har det også fremkommet at nellikspiker og kanel inneholder antioksidanter og andre komponenter som kropp, tarm og ledd har godt av.

Kanel, nellik og ingefær te

Kanelbark (10cm lang, fingertykk barkerull, knuses lett)
Nellikspiker (mer enn 5 gjør teen sterk)
Ingefær (tommelstor bit skjæres i tynne skiver)
Vaniljestang (2 cm, splittet)

Vaniljestangen har vært behandlet med en gjæringsprosess, så den må utelates for dem som vil bekjempe candida albicans.
Ellers gjelder det å splitte en 2 cm lang bit av en stang, og ha i termosen med knust kanelbark og nellikspiker.
Bruk gjerne termos hvor korken kan sile.

 

 

Har du forslag til bruk av kanel / stjerneanis?

  

3 kommentarer

ewymarie

05.11.2012 kl.21:13

Så fine de lykten var. Hvor fikk du kjøpt din ?

Minminivilla

05.11.2012 kl.21:15

ewymarie: B y r k j e d a l - de hadde mange typer!

Tove

06.11.2012 kl.06:15

Så mye spennende da. Ja naturens helsebringende effekter kan ikke undervurderes. Flink du!

Skriv en ny kommentar

hits